« Takaisin

BENI OUARAIN -MATTOJEN TILAUSOHJEETToimitamme vain aitoja, perinteisin tavoin, ja vain luonnonmateriaaleista valmistettuja Beni Ouarain -mattoja, jotka on tehty kestämään sukupolvelta toiselle.

Beni Ouarain berber-heimojen naiset tekevät nämä matot omalla asuma-alueellaan Atlas-vuoristossa sijaitsevassa matto-osuuskunassa. Villa keritään korkealla vuoristossa laiduntavilta lampailta koska siellä lampaat kasvattavat tiheämmän ja hienomman villan kuin alhaalla kuumissa laaksoissa. Nämä seikat ja huolella tehty valmistustyö antavat valmistajallemme oikeuden käyttää Marokon Käsityö- ja Talousministeriön myöntämää "Certificat de Tapis Beni Ouarain" -aitoustodistusta, jonka toimitamme jokaiselle mattojemme tilaajalle maton mukana.

Beni Ouarain -matoissa toistuu berber-heimojen perinteinen X -kuvio, joka symboloi naisten voimaa, feminiinisyyttä, hedelmällisyyttä. Näitä mattoja ovat aina valmistaneet berber-naiset joten he käyttävät matoissaan juuri naiseuteen viittaavaa kuviosymbolia.

Tästä näet lisää tietoa Beni Ouarain -matoista.

Koska matot valmistetaan käsityönä ja loimessakin käytetty lanka on paksua villalankaa, liittyy paimentolaismattojen perinteeseen usein epäsymmetrisyyttä kuvioinnissa eli kuviot eivät ole yleensä geometrisen tarkasti tehtyjä.

Mattoja tilatessa onkin hyvä huomioida että annettuja mittatoiveita voidaan noudattaa tarkasti maton leveyden suhteen, mutta mikäli kuvioiden halutaan maton molemmissa päädyissä päättyvän täsmälleen samalla lailla saatetaan matto joutua tekemään vähän lyhyemmäksi tai pidemmäksi. Jos taas maton halutaan olevan täsmälleen tietyn pituinen niin kuviointi päädyissä voi päättyä epäsymmetrisesti.

Mattojen pohjavärit

Mattojen pohjaväri on yleensä luonnonvalkoinen, ja asiakas voi pyytää mahdollisimman valkoiseen vivahtavan tai tummemman norsunluuhun vivahtavan sävyn, tai jotain siltä väliltä (katso oheisista kuvista, huomioi kuitenkin että eri näytöt saattavat toistaa sävyt hieman erilaisina). Kirkkaan valkoista ei aidoissa Beni Ouarain -matoissa esiinny. Pohjavärinä käytetään joskus myös harmaita tai vaaleanruskeita sävyjä.

Kuvioiden värit

Yleisin kuvioinnin väri on musta, ja se on saatu aikaan värjäämällä luonnonmusta lampaanvilla kasvipohjaisilla väriaineilla mustaksi. Värjäämätön luonnonmusta on hieman ruskeaan vivahtavaa, asiakkaan halutessa kuvioinnin saa myös sen värisenä. Kuviot voidaan tehdä myös muilla väreillä kuten vaikkapa punaisella tai ruskealla asiakkaan toiveen mukaan.

Nukan pituus

Villanukan pituudeksi voidaaan valita lyhyt, keskipitkä tai pitkä villa (katso oheisista kuvista). Lyhyen pituus on n. 1 – 1,5 cm, keskipitkä n. 2 – 3 cm ja pitkä n. 4 – 5 cm. Villan pituuden vaikutus hintaan on hyvin pieni, esimerkiksi 5 neliömetrin kokoisessa matossa hintaero lyhytvillaisen ja pitkävillasen välillä on vain joitain kymmeniä euroja. Villan pituus vaikuttaa maton pehmeyteen, mutta jo lyhytvillainenkin on lämpimän pehmeä, pitkävillaista voidaan ehkä parhaiten kuvailla sanoilla upottavan pehmeä. Lyhytvillaisessa matossa kuviointi erottuu melko terävänä, pitkävillaisessa kuviointi häviää epämääräisemmäksi valkoisen pohjavärin sisälle. Yleisimmin matoissa käytetty villa on puolipitkää.

Mattojen reunat

Maton sivuille ja päätyihin voidaan lisätä kuvioinnin värinen kaistale asiakkaan toiveen mukaan. Se ei vaikuta hintaan.

Mattojen päätyhapsut

Beni Ouarain -mattoihin tehdään yleisimmin hapsut vain toiseen päähän, koska Marokossa toinen pääty jää yleensä huonekalujen alle piiloon ja vain toinen pääty jää näkyviin. Myös molempien päätyjen hapsutusta käytetään ja joskus mattoihin ei tehdä hapsuja kumpaankaan päätyyn. Hapsut eivät vaikuta hintaan, mutta kannattaa huomioida että hapsut lasketaan mukaan mattojen mittoihin. Hapsujen pituudeksi tehdään yleensä 5 – 10 cm.

HUOM: Voit tilata sähköpostiisi Beni Ouarain -kuvaston, jossa on n. 30 eri kuviomallia (joidenkin kuvien tekijänoikeudet estävät meitä julkistamasta kuvia verkkosivuillamme).

Näiden ohjeiden lisäksi otamme aina asiakkaaseen yhteyttä puhelimitse tai tapaamalla henkilökohtaisesti ennen maton tilaamista.

Varastossa