Lounais-Marokossa, erittäin kuivalla alueella jossa ei joskus sada moniin vuosiin, kasvaa Argania Spinosa -puu. Tämä kuivuutta uhmaava puu saattaa elää jopa 200 vuoden ikäiseksi. Puussa kasvaa pähkinöitä, joita berberit ovat aina kutsuneet nimellä ”argan”. He ovat käyttäneet tämän puun pähkinöistä saatavaa öljyä jo satojen vuosien ajan suojaamaan ihoaan polttavalta auringolta ja piiskaavalta hiekalta sekä myös ruoan valmistukseen. Argan Spinosa on nykyään uhanalainen puulaji ja kuuluu Unescon suojeluohjelmaan.
Mitä Argan -öljy on ja mihin sitä käytetään:
Argan –öljy sisältää runsaasti A- ja E -vitamiineja sekä antioksidantteja ja tyydyttämättömiä rasvahappoja. Se kosteuttaa ja ravitsee ihoa, ja argan -öljyä käytetäänkin luonnonmukaisen ihonhoidon lisäksi myös palaneen ihon elvyttämiseen sekä aknen ja psoriasiksen hoidossa. Marokossa sitä käytetään myös ihon suojaamiseen auringolta ja sen kerrotaan hidastavan ihon ikääntymistä. Argan –öljyä lisätään moniin kosmetiikka-tuotteisiin, mutta puhtainta, ilman mitään lisättyjä aine-osia, se on sellaisenaan: ”Huile d’Argan Bio”.
Argan –öljyä käytetään myös hiusten ja kynsien hoitoon: pieni määrä öljyä hierotaan hiuksiin pesun jälkeen ja annetaan olla 2 - 3 päivää ennen seuraavaa pesua. Kynsiä voidaan liottaa astiassa, jossa on argan-öljyä ja vettä.
Argan –pähkinöistä saadaan myös puhdasta ruokaöljyä: pähkinät paahdetaan ennenkuin öljy uutetaan niistä: ”Huile d’Argan Bio, Alimentaire roasted Argan oil”. Marokossa sitä käytetään hyvin yleisesti ruoanlaittoon ja sen sanotaan alentavan kolesterolia ja vahvistavan elimistön vastustuskykyä.
Miten sitä saadaan:
Argan –pähkinän sisältä löytyy 2 - 3 öljyä sisältävää mantelia: yhtä öljylitraa varten tarvitaan 2 – 3 kg manteleita, ja niitä varten on poimittava käsin 30 - 40 kg pähkinöitä!
Argan-pähkinöiden poiminta, kuoren murskaaminen ja öljyn uuttaminen manteleista tarjoaa kuitenkin tervetulleen ansaintamahdollisuuden paikallisten berberikylien asukkaille. Kyliin on perustettu osuuskuntia, joiden jäsenet murskaavat pähkinän kuoren ja perinteisillä käsinpyöritettävillä kivimyllyillä jauhavat manteleista argan-öljyä. Öljy jätetään ”lepäämään” pariksi viikoksi jotta kaikki kiinteät aineet laskeutuvat pohjalle. Sen jälkeen öljy kuljetetaan pullottamoon jossa se vielä puhdistetaan ja siihen lisätään hieman tislattua vettä jotta se saadaan sopivan juoksevaksi. Sen jälkeen puhdas argan-öljy pullotetaan.
Ikävä kyllä Argan-öljyn tuotanto alkaa luisua suurten teollisuusyritysten käsiin: jo nyt ne ostavat tukkukauppiailta suuria määriä manteleita alhaiseen hintaan. Tukkukauppiaat hankkivat mantelit maanviljelijöiltä, jotka eivät saa työstään riittävää korvausta vaan joutuvat tyytymään tarjottuun hintaan. Marokon valtio yrittää puolustaa pienten osuuskuntien etuja, mutta suuret kansainväliset yritykset osaavat kiertää lakia ja vievät suuria määriä pähkinöitä maasta. Usein laajat puualueet tyhjennetään täysin pähkinöistä, joka johtaa siihen että metsä ei enää uusiudu, ja uhanalainen puulaji uhkaa tulevaisuudessa kadota kokonaan.
Tämä Maailman Kuvalehden artikkeli kertoo juuri tästä ongelmasta: lue Argan-öljyn tarina
Me ostamme La Vie de Marrakechissa myytävät Argan –tuotteet Agadirin lähellä sijaitsevasta pullottamosta, joka ostaa öljyn suoraan lähialueilla sijaitsevien berber-kylien osuuskunnilta. Näin osaltamme tuemme, ja myös sinä voit tukea, paikallisten osuuskuntien työtä ja ympäristöystävällistä toimintaa; berber-kylien asukkaat kiittävät sinua omalla kielellään: ⵜⴰⵏⴻⵎⵎⵉⵔⵜ (lausutaan "tanemmirt").