Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Berber-symbolit

Pohjois-Afrikan ensimmäiset asukkaat olivat berbereitä, heidän asutuksestaan on löytynyt merkkejä jo n. 5000 vuoden takaa. Arabit saapuivat läntiseen Pohjois-Afrikkaan vasta 600-luvulla. Berbereitä lasketaan olevan Pohjois-Afrikassa nykyään n. 15 miljoonaa, heistä asuu Marokossa n. 12 miljoonaa. Berbereillä on oma kulttuurinsa ja kielensä jotka ovat säilyneet näihin aikoihin asti. He käyttävät itsestään nimitystä "amazigh" eli "vapaat", berberikielellä ⵉⵎⴰⵣⵉⵖⴻⵏ (imazighen).

Berberit kunnioittavat luontoa ja he käyttävät vielä nykyäänkin paljon luonnosta saatavia tuotteita jokapäiväisessä elämässään. Heillä on myös paljon tietoa esimerkiksi luonnon kasvien hoitavista ja lääkinnällisistä ominaisuuksista.

Perinteiset kauniit berber-kuviot koristavat monia heidän käyttämiään esineitä. Jokaisella kuviolla on joku merkitys; jotkut suojelevat, toiset antavat terveyttä, tuovat hedelmällisyyttä tai hyvää onnea, ajavat pahat henget pois, jne... Esimerkiksi maton tekijä kertoo joskus maton kuvioilla jonkun tarinan tai omia toiveitaan.

Olemme koonneet tähän joitain berbereiden perinteisiä symboleita, joita käytetään esimerkiksi matoissa, tyynyissä ja monien esineiden koristeluissa. Näitä symboleita voidaan tehdä hieman erinäköisinä tekijästä riippuen joten niiden tulkinta voi olla joskus vaikeaa, mutta olemme keränneet tietoja useista eri lähteistä ja yritämme niistä saamamme tiedon mukaan selittää kuvioiden tarkoitusta:

Yksi yleisimpiä berber-symboleita on tämä Beni Ouarain -matoissa käytetty X-kuvio. Se symboloi feminiinisyyttä, naiseutta. Berber-heimoissa naiset valmistavat matot.

Leijonan tassu kuvion keskellä symboloi voimaa, sen reunoilla ovat suojelevat kynnet. Hyvin yleinen kuvio tekstiileissä.

Fatiman käsi tuo onnea ja karkottaa pahat henget, yksi yleisimpiä symboleita. Se esiintyy koriste-esineissä, koruissa, tossuissa, ja monissa muissa esineissä.

Tässä Fatiman käsi on kirjailtu rannelaukkuun.

12- tai 8-sakarainen tähti kuvaa naisen hedelmällisyyttä. Tähti on pystyasennossa eli katselusuunta on kapea, ei leveä.

Myös tässä näkyvä sammakko-kuvio kuvaa hedelmällisyyttä.

Sisäkkäiset vinoneliöt kertovat äitiydestä.

Suojeleva sormi: keskellä olevat valkoiset ristikkäiset kuviot kuvaavat sormea. Sormikuvioihin on kauniisti liitetty hedelmällisyys-symboli sammakko.

Pitkät hiukset ovat aina olleet kunnia-asia berber-miehelle. Tässä kuviossa voi selvästi nähdäkin hiukset.

Shakkilauta kuvaa uskonnollisia kokemuksia ja myös loitsuja.

Valkoinen kuvio, jossa kolmioiden kärjet koskettavat toisiaan, kuvaa linnun nokkaa; Berberit ripustavat usein lapsen kaulalle linnun nokan suojelemaan häntä.

Myös tässä tyynyssä on kuvattu linnun nokka; symbolikuviot voivat esiintyä hyvinkin erinäköisinä, jolloin niiden havaitseminen ei aina ole helppoa.

Käärmekuvion uskotaan tuovan hyvää terveyttä. Se edustaa myös pyhää ihmistä ja sillä on joitain taika-ominaisuuksiakin.

Käärmekuvio on kuvattu tyynyn reunaan koko tyynyn mittaisena.

Vinoneliö ja sen sisällä oleva piste symboloivat hedelmällisyyttä. Naisen hedelmällisyyteen liittyviä kuvioita on runsaasti berbereiden symboleissa.

 

Tutkimme lisää berber-symboleita ja lisäämme niitä tälle sivulle sitä mukaa kun saamme selvitettyä niiden merkityksen, seuraa sivuamme!


HUOM: näihin alla oleviin matosta löytyviin berber-symboleihin tarvitsemme asiakkaidemme apua! Emme ole saaneet selvitettyä mistä ne kertovat, mutta mikäli joku teistä osaa sen selvittää lähetämme hänelle marokkolaisen avaimenperä-koristeen kiitokseksi (ilmoittakaa myös lähde, mistä asia on selvinnyt). Vastaukset voi lähettää sähköpostilla amina@marrakech.fi .

Kuvat saat suuremmiksi klikkaamalla.

Tässä ensimmäisessä symbolissa on keskellä risti, joka muistuttaa naisen kauneudesta kertovaa kuviota, ja ympärillä näkyy timantteja jotka suojelevat "pahalta silmältä". Mutta mitä tämä symboli kertoo??

Toisessa symbolissa näkyy myös pahalta silmältä suojelevia timanttikuvioita, mutta muuta emme osaa tästä tunnistaa??

Kolmannesta symbolista emme tunnista mitään kuviota. Mistä tämä kertoo??