Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Ympäristönsuojelu ja eettisyys toiminnassamme

Kuten lähes kaikesta ihmisten toiminnasta, myös meidän toiminnastamme muodostuu sekä luontoa rasittavia että luontoa säästäviä seuraamuksia. Olemme eritelleet ne tähän:

Kuljetukset:

Saadaksemme tuotteemme Suomeen joudumme käyttämään kuljetuksia: olemme siirtyneet lentokuljetuksista pääasiassa maantiekuljetuksiin, kiireisissä toimituksissa joudumme käyttämään myös lentorahtia. Pyrimme keräämään mahdollisimman paljon tuotteita aina yhtä kuljetusta kohti voidaksemme harventaa kuljetusten määrää, nykyisin tuomme keskimäärin 5 toimitusta vuodessa Marokosta Suomeen. Maantiekuljetukset hoitaa ranskalainen kuljetusliike, joka on uusinut autokalustoaan mahdollisimman vähän saastuttaviin uusiin malleihin, ja kuljetukset tulevat mahdollisimman suoraa reittiä Keski-Euroopan läpi. Lentoreitiksi olemme etsineet lyhimmän mahdollisen Marrakech–Istanbul–Helsinki -reitin. Lentoyhtiö on Turkish Airlines, jolla on tälle reitille uusia Boeing 777F -rahtikoneita, joiden suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota pieneen polttoaineen kulutukseen.

Tuotevalikoimassamme ainoastaan näissä tuotteissa on mukana muovimateriaalia (kaikki kierrätettävää muovia):

  • joidenkin ihon- ja hiustenhoitotuotteiden pullo tai korkki
  • Savon Noir -kuorintasaippuoiden rasiat ja Argan palasaippuan suojakalvo
  • Magic -huulipunan holkki
  • joissain tyynyissä ja nahkapouffeissa vetoketjujen hakaset ovat muovia, joissain metallia
  • joidenkin vaatteiden ja nahkatossujen koristehelmet
  • nahkatossujen pohjan nahkakerrosten välissä on ohut vaahtomuovipehmuste
  • joidenkin ulkokenkien alapohja on muovimateriaalia
  • sähköturvallisuuslain vaatimusten mukaan valaisimien sähköjohdoissa täytyy olla muovikuori ja lampunpesissä muovieristeitä (sähkötyöt tehdään Suomessa)

Luontoa säästävinä asioina voimme tuoda esille seuraavat seikat:

Me emme myy kertakäyttötuotteita: kaikki tuotteemme on tehty kestämään pitkäaikaista käyttöä.
Useimmat tavarat on tehty hyötykäyttöön, mutta ne on kuitenkin tehty niin kauniiksi, että sopivat sen lisäksi myös koristekäyttöön. Ja koska marokkolaiset
ovat säilyttäneet tällaisia tavaroita sukupolvelta toiselle, me voimme tehdä samoin: huolellinen käsityö kestävistä materiaaleista tehtynä kestää kauan ja säilyttää arvonsa vaikka "muoti muuttuisi".

Kierrätämme pakkausmateriaalit aina kun mahdollista; lähettäessämme tuotteita käytämme samoja pahvilaatikoita, joissa meille on tullut tavaraa, mikäli laatikot ovat hyväkuntoisia. Kun lähetämme helposti särkyviä tuotteita käytämme pehmusteina sanomalehtiä tai muuta paperipohjaista materiaalia. Käytämme muovikalvoa vain sellaisten tuotteiden suojaamiseen, joiden pinta voi värjäytyä paperi- tai pahvipehmusteista. Myös nesteitä sisältävien pullojen suojana käytämme muovia estääksemme mahdollisissa vuototapauksissa muiden tuotteiden vahingoittumisen. Joidenkin ostamiemme helposti särkyvien tuotteiden pakkaamisessa on käytetty myös kuplamuovia, samat kuplamuoviarkit käytämme uudestaan lähettäessämme asiakkaille helposti särkyviä tuotteita.

Kaikki tuotteemme (paitsi yllä mainitut muovia sisältävät tuotteet) on tehty uusiutuvista luonnonmateriaaleista kuten puu ja rottinki, kasvien lehtikuitu, savi, nahka, villa, puuvilla, joissain asusteissa on käytetty myös viskoosia, joka on puusta valmistettua kuitua. Luonnosta saatavista aineista valmistetaan myös lasi- ja metallituotteet.

Mattojemme sopimusvalmistajat ovat yksityisiä henkilöitä, jotka tekevät matot kotonaan. Matoissa käytetään vain luonnosta saatavia materiaaleja, myös villa- ja puuvillalankojen värjäys tehdään kasveista saatavista väriaineista, kuten berberit ovat tehneet jo tuhansien vuosien ajan. Jopa villan ja puuvillan esipesussa käytetään kasvipohjaista saippuaa. Mahdollisten elävien organismien poisto tehdään perinteiseen tapaan kuumalla höyryllä eikä myrkkykemikaaleilla, kuten yleensä tehdään.

Myös lähes kaikki kosmetiikkatuotteemme on valmistettu vain luonnosta saatavista aineosista. Missään tuotteessa ei ole mikromuovirakeita eikä mitään ole myöskään testattu eläinkokein.

Esimerkiksi argan-tuotteet Amina käy itse ostamassa Agadirin lähellä sijaitsevalta toimittajalta, jolla on oma argan-puu viljelmä ja joka työllistää lähiseudun ihmisiä pähkinöiden keräämisestä ja murskaamisesta alkaen öljyn pullottamiseen ja etiketin liimaamiseen asti.

argan, marokkolainen
tuoksuöljy, luonnon, parfyymi

Eettisyys:

Käymme henkilökohtaisesti valitsemassa kaikki tuotteemme suoraan valmistajilta, joten näemme minkälaisissa oloissa tuotteita valmistetaan ja ketkä niitä valmistavat.

Kaikki työntekijät ovat täysi-ikäisiä ammattitaitoisia miehiä ja naisia, kenelläkään valmistajistamme ei työskentele lapsia. Monissa perheissä nuoret ovat
opiskelemassa isänsä tai äitinsä ammattia, mutta eivät osallistu myytävien tuotteiden valmistukseen.

Marokossa ei ole uutisista tuttuja, varsinkin Aasiassa sijaitsevia oviltaan suljettuja tehtaita, vaan tavaroita valmistetaan pienissä 1-3 hengen ”työpajoissa” ja monet tekevät tuotteita myös kotona. Keramiikkapajat ovat suurempia, kolmella sopimusvalmistajallamme Marrakechissa, Fesissä ja Safissa, on töissä kullakin 10 – 15 ammatistaan ja osaamisestaan ylpeää henkilöä.

Keramiikka-astioiden dreijaus, sopimusvalmistajamme Fesissä.

keramiikka, marokkolainen

Keramiikka-astioiden koristelua varten maalataan ensin ääriviivat, käsivaralta tietenkin (Fes)

marokkolainen keramiikka

Näyttää helpolta, mutta...don't try this at home... (Fes)marokkolainen sisustus

Mattojemme sopimusvalmistaja on useita kymmeniä vuosia paimentolaismattoja valmistanut berber-nainen. Perinteistään ylpeinä berberit haluavat tehdä mattonsa erittäin huolellisesti. Käytämme "mattomestaristamme" lempinimeä Souad, hän asuu Marrakechista hieman pohjoiseen.

Souad tekee matot perinteisin tavoin, kuten ne on tehty jo yli tuhannen vuoden ajan. Myös villan käsittely tapahtuu perinteiden mukaisesti: villaa ei missään vaiheessa käsitellä keinotekoisilla kemikaaleilla, kuten varsinkin suuret valmistajat tekevät. Villa pestään juoksevassa vedessä vuoristopurossa, pesussa käytetään kasvipohjaista saippuaa, ja mahdollisten elävien organismien tuhoaminen tapahtuu höyryttämällä, ei voimakkailla myrkyillä, jotka sekä huonontaisivat villan ominaisuuksia että olisivat haitallisia ympäristölle. Jos villaa värjätään, tehdään sekin kasvipohjaisilla väreillä, ei keinotekoisista kemikaaleista valmistetuillla väreillä.

Sopimusvalmistajamme Souad tekemässä asiakkaamme tilaamaa boucherouite-mattoa. Loimilankojen välissä näkyy lähettämämme kuviointi-ohje.

Boucherouite maton valmistusta

Villan värjäys tapahtuu kasveista saatavin väriainein, mitään keinotekoisista kemikaaleista valmistettuja värejä ei käytetä.

Kasviväreillä värjättyä lampaanvillaa

Sopimusvalmistajiamme ovat myös kaksi ompelijaa, jotka tekevät kaikki meille tulevat tyynyt ja peitot, toinen heistä valmistaa myös kashmir-huivimme.

Kashmir-villasta tehdyt tuotteet ostamme marrakechilaiselta villaompelijalta, joka ostaa villan pieneltä Pohjois-Intialaiselta toimittajalta. Kashmir-villaa saadaan viileissä vuoristoissa laiduntavilta kashmir-vuohilta; ne kasvattavat talveksi rintakehäänsä kylmältä suojaavan pehmeän ja tuuhean alusvillan, jonka ravistavat pois kevään tullessa. Vuohipaimenet keräävät irronneen villan laitumelta eivätkä keritse sitä vuohilta; näin vuohet saavat elää luonnollisen rytminsä mukaisesti. Lisää tietoa kashmir-villasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1mirvilla

Nahkatossujen valmistajallamme on "nahkapaja" ja pieni myymälä Marrakechin esikaupunki-alueella, hän tekee tossuja vain paikallisille asukkaille sekä meille ja eräälle ranskalaiselle tilaajalle, mutta ei toimita niitä ollenkaan turistialueen kauppoihin: ”turisti-alueen kauppiaat sanovat että minun tossuni ovat heille
liian kalliita, varmasti ne olisivatkin koska kauppiaat haluavat vielä itselleen osuuden hinnasta, ja nämä ovat paljon parempaa nahkaa ja haluan tehdä työni huolellisesti” sanoo hän itse.

Eläimiä ei kasvateta Marokossa nahantuotantoa varten, vaan ne ovat vapaissa oloissa eläviä, ihmisen apunaan käyttämiä eläimiä. Eläinten kuoltua luonnollisen kuoleman käytetään muun muassa niiden nahka vielä hyödyksi.

Taitava metalliseppämme, jonka käsistä tulevat esimerkiksi kaikki valurauta-esineet, on tuntenut Aminan lapsesta asti ja hänen pajansa on edelleen lähellä Aminan
lapsuudenkotia, joten joudumme tunnustamaan että käytämme myös suhteita hyväksemme...

Maksamme työstä ja materiaaleista suoraan heille jotka tekevät näitä tavaroita. Kukaan tukkukauppias ei ole välissä viemässä osaa rahasta, vaan työn tekijä saa itse kokonaan sen summan jonka hän työstään pyytää. Yksityisiltä, kotonaan työskenteleviltä tekijöiltä emme tingi heidän pyytämästään hinnasta, he tarvitsevat sen rahan pitääkseen perheestään huolta. Isossa keramiikkapajassa työntekijöillä on tietysti sovittu palkkaus, mutta pieni tippi heillekin silloin tällöin takaa ystävällisen palvelun, ja hyllystä löytyvät meille ne parhaimmat tuotteet...

marokkolaista-käsityötä