Tilausohjeet Beni Ouarain -matoille

Toimitamme vain aitoja, perinteisin tavoin ja vain luonnonmateriaaleista valmistettuja Beni Ouarain -mattoja, jotka on tehty kestämään sukupolvelta toiselle.

Meillä on kaksi sopimusvalmistajaa Beni Ouarain -matoille: Amina Vierula tekee heille tilaukset aina henkilökohtaisesti, ja on yhteydessä heihin maton valmistuksen aikana. Amina myös tarkastaa itse jokaisen maton ennen sen lähettämistä Suomeen.

Beni Ouarain mattojen hinnoittelu

Beni Ouarain mattojen hinnat vaihtelevat koosta riippuen 280€ - 380€/m² välillä, esimerkiksi jos maton koko on 150 X 220 cm (3,3m²) on maton hinta 990€ (300€/m²). Neliöhintaan vaikuttaa lähinnä maton koko; pitkällä villanukalla (4 - 5 cm) oleviin mattoihin tulee pieni lisämaksu, samoin joillain erikoisemmilla väreillä värjätty kuvioinnissa käytettävä villa on hieman kalliimpaa. Hintoihimme sisältyvät aina kaikki kulut, myös postikulut Suomessa.

Beni Ouarain -maton kuviointi

Beni Ouarain -matoissa toistuu berber-heimojen perinteinen X -kuvio, joka symboloi naisten voimaa, äitiyttä ja huolenpitoa. Näitä mattoja ovat aina valmistaneet berber-naiset joten he haluavat käyttää matoissaan juuri itseensä viittaavaa kuviosymbolia.

Koska matot valmistetaan käsityönä ja loimessakin käytetty lanka on paksua villalankaa, liittyy paimentolaismattojen perinteeseen usein epäsymmetrisyyttä kuvioinnissa eli kuviot eivät toistu geometrisen tarkasti matossa.

Mattoja tilatessa onkin hyvä huomioida että annettuja mittatoiveita voidaan noudattaa tarkasti maton leveyden suhteen, mutta mikäli kuvioiden halutaan maton molemmissa päädyissä päättyvän täsmälleen samalla lailla saatetaan matto joutua tekemään vähän lyhyemmäksi tai pidemmäksi. Jos taas maton halutaan olevan täsmälleen tietyn pituinen niin kuviointi päädyissä voi päättyä epäsymmetrisesti. Tämä ei ole negatiivinen seikka vaan se kuuluu näiden paimentolaismattojen perinteisiin ja tuo hyvin esiin sen että matto on ihmisen tekemä, käsityönä valmistettu.

Maton pohjaväri

Mattojen pohjaväri on yleensä luonnonvalkoinen, ja asiakas voi pyytää mahdollisimman valkoiseen vivahtavan tai tummemman norsunluuhun vivahtavan sävyn, tai jotain siltä väliltä. Kirkkaan valkoista ei aidoissa Beni Ouarain -matoissa esiinny. Pohjavärinä käytetään joskus myös harmaita tai vaaleanruskeita sävyjä.

Kuvioiden väri

Yleisin kuvioinnin väri on musta, ja se on saatu aikaan värjäämällä luonnonmusta lampaanvilla kasvipohjaisilla väriaineilla mustaksi. Värjäämätön mustan lampaan villa on hieman ruskeaan vivahtavaa, asiakkaan halutessa kuvioinnin saa myös sen värisenä. Kuviot voidaan tehdä myös muilla väreillä kuten vaikkapa punaisella tai ruskealla asiakkaan toiveen mukaan. Jos valmistaja joutuu värjäämään villaa jollain värillä vain yhtä mattoa varten, hän saattaa veloittaa hieman lisähintaa.

Nukan pituus

Matoissa käytettävä villa keritään korkealla vuoristossa laiduntavilta lampailta koska siellä lampaat kasvattavat tiheämmän ja hienomman villan kuin alhaalla kuumissa laaksoissa. Villanukan pituudeksi maton yläpinnassa voidaaan valita lyhyt, keskipitkä tai pitkä villa. Lyhyen pituus on n. 1 – 1,5 cm, keskipitkä n. 2 – 3 cm ja pitkä n. 4 – 5 cm. Villan pituuden vaikutus hintaan on hyvin pieni, esimerkiksi 4 neliömetrin kokoisessa matossa hintaero lyhytvillaisen ja pitkävillasen välillä on alle 100€. Villan pituus vaikuttaa maton pehmeyteen, mutta jo lyhytvillainenkin on lämpimän pehmeä, pitkävillaista voidaan ehkä parhaiten kuvailla sanoilla upottavan pehmeä. Lyhytvillaisessa matossa kuviointi erottuu melko terävänä, pitkävillaisessa kuviointi häviää epämääräisemmäksi valkoisen pohjavärin sisälle. Yleisimmin matoissa käytetty villa on puolipitkää.

Lyhytvillainen matto

Keskipitkä villa

Pitkävillainen matto

Maton reunus

Maton sivuille ja päätyihin voidaan lisätä kuvioinnin värinen kaistale asiakkaan toiveen mukaan. Se ei vaikuta hintaan.

Päätyhapsut

Beni Ouarain -mattoihin tehdään yleisimmin hapsut vain toiseen päähän, koska Marokossa toinen pääty jää yleensä huonekalujen alle piiloon ja vain toinen pääty jää näkyviin. Myös molempien päätyjen hapsutusta käytetään ja joskus mattoihin ei tehdä hapsuja kumpaankaan päätyyn. Hapsujen teko ei sinällään vaikuta hintaan, mutta kannattaa huomioida että hapsut lasketaan mukaan mattojen mittoihin. Hapsujen pituudeksi tehdään yleensä 5 – 10 cm.

Näiden ohjeiden lisäksi otamme aina asiakkaaseen yhteyttä puhelimitse tai tapaamalla henkilökohtaisesti ennen maton tilaamista.

HUOM: Voit tilata sähköpostiisi Beni Ouarain -kuvaston, jossa on n. 30 eri kuviomallia (joidenkin kuvien tekijänoikeudet estävät meitä julkistamasta kuvia verkkosivuillamme).