Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tilausohjeet Beni Ouarain -matoille

Toimitamme vain aitoja, perinteisin tavoin ja vain luonnonmateriaaleista valmistettuja Beni Ouarain -mattoja, jotka on tehty kestämään sukupolvien ajan.

Jos etsit mattoa jossa kaikki kuvioiden suorat linjat ovat aivan suoria, maton reunat ovat täysin suorat, ja kaikki muukin täsmällisen symmetristä, olet nyt väärällä sivulla: mattojamme ei ole tehnyt tietokoneohjattu kone, vaan nämä matot ovat ihmisten tekemiä, vuosisatojen takaisten perinteiden mukaan valmistettuja paimentolaismattoja, joissa pitkä kokemus, omat silmät ja sormenpäiden tuntuma ovat tärkeämpiä mittalaiteita kuin mittanauhan millimetrit ja tietokoneen piirto-ohjelmat.

Sopimusvalmistajamme on tehnyt paimentolaismattoja jo vuosikymmenten ajan. Amina Vierula tekee heille tilaukset henkilökohtaisesti, ja on yhteydessä heihin maton valmistuksen aikana. Amina myös käy Marokossa tarkastamassa itse jokaisen maton ennen sen lähettämistä Suomeen.

Beni Ouarain mattojen hinnoittelu

Beni Ouarain mattojen hinnat vaihtelevat koosta riippuen 280€ - 380€/m² välillä, esimerkiksi jos maton koko on 150 X 210 cm (3,15m²) on maton hinta 1070€ (340€/m²). Neliöhintaan vaikuttaa lähinnä maton koko; pitkällä villanukalla (4 - 5 cm) oleviin mattoihin tulee pieni lisämaksu, samoin joillain tietyillä väreillä värjätty kuvioinnissa käytettävä villa on hieman kalliimpaa. Ilmoittamiimme hintoihin sisältyvät aina kaikki kulut. Mittatilausmatoista laskutamme ennakkomaksuna 50% hinnasta siinä vaiheessa kun tekijä aloittaa maton valmistuksen tai ostaa materiaalin mattoa varten; tästä näet kuluttajansuojalain mukaisen selvityksen ennakkomaksusta.

Uusi matto vai käytetty "vintage-matto"?

Pääsääntöisesti toimitamme vain uusia mattoja. Jos haluat käytetyn maton eli ns. "vintage"-maton, on sekin mahdollista: Amina etsii Marokossa käydessään haluamasi mallisen maton. Hän myös selvittää sen historian mahdollisimman tarkasti. Käytettynä ostetuille matoille emme kuitenkaan voi myöntää minkäänlaista takuuta, koska emme voi tietää miten sitä on esimerkiksi puhdistettu. Varsinkin villa menettää hyviä ominaisuuksiaan liian voimakkaista pesuaineista johtuen.

Beni Ouarain -maton kuviointi

Beni Ouarain -matoissa toistuu berber-heimojen perinteinen X -kuvio, joka symboloi naisten voimaa, äitiyttä ja huolenpitoa. Näitä mattoja ovat aina valmistaneet berber-naiset joten he haluavat käyttää matoissaan juuri itseensä viittaavaa kuviosymbolia.

Koska matot valmistetaan käsityönä ja loimessakin käytetty lanka on paksua villalankaa, liittyy paimentolaismattojen perinteeseen usein epäsymmetrisyyttä kuvioinnissa eli kuviot eivät toistu geometrisen tarkasti matossa.

Mattoja tilatessa onkin hyvä huomioida että annettuja mittatoiveita voidaan noudattaa melko tarkasti maton leveyden suhteen, mutta mikäli kuvioiden halutaan maton molemmissa päädyissä päättyvän täsmälleen samalla lailla saatetaan matto joutua tekemään vähän lyhyemmäksi tai pidemmäksi. Jos taas maton halutaan olevan täsmälleen tietyn pituinen niin kuvio lopetuspäädyssä voi päättyä "kesken". Tämä ei ole negatiivinen seikka vaan se kuuluu näiden paimentolaismattojen perinteisiin ja tuo hyvin esiin sen että matto on ihmisen tekemä, käsityönä valmistettu.

Maton pohjaväri

Mattojen pohjaväri on yleensä luonnonvalkoinen, ja asiakas voi pyytää mahdollisimman valkoiseen vivahtavan tai tummemman norsunluuhun vivahtavan sävyn, tai jotain siltä väliltä. Kirkkaan valkoista ei aidoissa Beni Ouarain -matoissa esiinny ellei loimeen sekoiteta myös puuvillaa. Pohjavärinä voidaan haluttaessa käyttää myös harmaita tai vaaleanruskeita sävyjä.

Kuvioiden väri

Yleisin kuvioinnin väri on musta, ja se on saatu aikaan värjäämällä luonnonmusta lampaanvilla kasvipohjaisilla väriaineilla mustaksi. Värjäämätön mustan lampaan villa on lähes mustaa mutta hieman ruskeaan vivahtavaa, asiakkaan halutessa kuvioinnin saa myös sen värisenä. Kuviot voidaan tehdä myös muun värisenä kuten vaikkapa punaisella tai ruskealla asiakkaan toiveen mukaan. Villan värjäykseen käytetään vain kasvipohjaisia värejä. Jos valmistaja joutuu värjäämään villaa jollain harvoin käytettävällä värillä kuten esimerkiksi punaisella tai ruskealla, hän saattaa veloittaa siitä pienen lisämaksun.

Nukan pituus

Matoissa käytettävä villa keritään korkealla vuoristossa laiduntavilta lampailta koska siellä lampaat kasvattavat tiheämmän ja hienomman villan kuin alhaalla kuumissa laaksoissa. Villanukan pituudeksi maton yläpinnassa voidaaan valita lyhyt, keskipitkä tai pitkä villa. Lyhyen pituus on n. 1 – 1,5 cm, keskipitkä n. 2 – 3 cm ja pitkä n. 4 – 5 cm. Pitkästä villanukasta veloitetaan pieni lisähinta: esimerkiksi 4 neliömetrin kokoisessa matossa se on alle 100€. Villan pituus vaikuttaa maton pehmeyteen, mutta jo lyhytvillainenkin on lämmin ja mukavan tuntuinen jalkapohjille, pitkävillaista voidaan parhaiten kuvailla sanoilla upottavan pehmeä. Lyhytvillaisessa matossa kuviointi erottuu melko terävänä, pitkävillaisessa kuviointi häviää epämääräisemmäksi valkoisen pohjavärin sisälle. Yleisimmin matoissa käytetty villa on puolipitkää.

Lyhytvillainen matto

Keskipitkä villa

Pitkävillainen matto

Maton reunus

Maton sivuille ja päätyihin voidaan lisätä kuvioinnin värinen kaistale tai koristeraitoja asiakkaan toiveen mukaan. Se ei vaikuta hintaan.

Päätyhapsut

Beni Ouarain -mattoihin tehdään yleisimmin hapsut vain toiseen päähän, koska Marokossa toinen pääty jää yleensä huonekalujen alle piiloon ja vain toinen pääty jää näkyviin. Myös molempien päätyjen hapsutusta käytetään ja joskus mattoihin ei tehdä hapsuja kumpaankaan päätyyn. Hapsujen teko ei sinällään vaikuta hintaan, mutta kannattaa huomioida että hapsut lasketaan mukaan mattojen mittoihin. Hapsutuksen pituudeksi tehdään yleensä 5 – 10 cm.

Näiden ohjeiden lisäksi otamme aina asiakkaaseen yhteyttä puhelimitse tai tapaamalla henkilökohtaisesti ennen maton tilaamista.

HUOM: Voit tilata sähköpostiisi Beni Ouarain -kuvaston, jossa on n. 30 eri kuviomallia (joidenkin kuvien tekijänoikeudet estävät meitä julkistamasta kuvia verkkosivuillamme).