Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tuoksujen maailma; ohjeita suitsukkeiden valintaan

Suitsuketikun pituus on n. 20 cm ja paloaika vaihtelee eri valmistajien tikuilla n. 30 - 60 minuutin välillä. Suitsuketikkujen kanssa on hyvä käyttää suitsuketelinettä tai jotain astiaa johon palanut tuhka putoaa ja josta se on helppo puhdistaa.

Muista turvallisuus: suitsukkeen hehkuva pää on erittäin kuuma, siihen koskeminen aiheuttaa palovamman! Älä polta suitsukkeita syttyvien materiaalien välittömässä läheisyydessä! Hätätilanteessa suitsukkeen voi sammuttaa vedellä tai suitsuketikun voi myös painaa hiekan sisään. Puhaltaminen vain kiihdyttää suitsukkeen palamista.

Kaikki suitsukkeemme ovat kasvipohjaisia eli ne sisältävät vain luonnon omia aineita:

Rose-suitsuketikuissa käytettäviä ruusun terälehtiä

Seetripuu, joka on perusaineena cedar-suitsukkeissa

Kaunis lootuksen kukka: voit melkein nähdä mille lotus-suitsuke tuoksuu...

Santeli-puu on tärkein raaka-aine sandal-suitsukkeessa

Kukkaistuoksut

Ruusu (Rose), laventeli (Lavender) ja lootus (Lotus) ovat makean miellyttäviä, aromit vaihtelevat pehmeän lempeästä voimakkaan sensuelliin. Orvokki ja ruusu sopivat hyvin myös yhdessä poltettaviksi, ja pehmeinä tuoksuina ne ovat hyvä aloitus tutustuttaessa tuoksujen maailmaan. Ruusun tuoksu luo intiimin tunnelman, se auttaa myös lieventämään vihan tunnetta. Laventeli tunnetaan rauhoittavasta ja rentouttavasta vaikutuksestaan. Lämpimänä kesäiltana ruusu ja laventeli sopivat hyvin myös ulkona poltettaviksi. Hyönteiset eivät pidä suitsukkeiden voimakkaista tuoksuista ja savuista joten suitsukkeet toimivat samalla myös hyönteiskarkottimina. Orkidea (Orchid) on rauhoittava ja pehmeän miellyttävä tuoksu. Patchouli on voimakastuoksuinen kasvi, jonka kerrotaan auttavan alakuloiseen mieleen. Tuoksu on myskiin vivahtava. Kamomilla (Camomile) on rauhoittava ja rentouttava tuoksu. Kamomillan kukkaa on jo kauan käytetty myös stressivatsan rauhoittamiseen. Satya Nag Champa on useiden kukkien sekoitus, ja yksi maailman eniten käytetyistä tuoksusekoituksista. Tuoksu on pehmeä ja täyteläinen.

Puiden tuoksut

Puiden tuoksuja kuten santelipuu (Sandal), seetri (Cedar) ja mänty (Pine) käytetään paljon niiden rauhoittavan ja maanläheisen tuoksun takia . Usean puulajin sekoitus Sademetsä (Rain Forest) vie sinut tropiikin tuoksuihin. Puiden tuoksumaailmaan liittyy myös voimakastuoksuinen pihka-arominen mirhami (Myrrh), joka on yksi vanhimpia tunnettuja lääke- ja tuoksu-aineita. Suitsukkeena mirhami mm. tyynnyttää voimakkaita tunteita. Frankinsence on pihkan tuoksuinen ja sillä on myös aromaterapeuttisia ominaisuuksia. Eucalyptus syventää hengitystä ja sitä kautta raikastaa mieltä ja rauhoittaa.

Mausteiset tuoksut

Runsas-aromiset meripihka (Ambra), myski (Musk) ja vanilja (Vanilla) ovat makeahkon pemeitä tuoksuja, jotka kaikki sopivat miellyttäviksi yleistuoksuiksi. Myski tunnetaan myös viettelevänä, tunteita herkistävänä tuoksuna. Lämpimän mausteinen kaneli (Cinnamon) on tuttu tuoksu joka lämmittää kylmänä syys- tai talvi-iltana.

Tuoksujen historiaa

Tuhansia vuosia sitten ihmiset oppivat käyttämään luonnossa kasvavien yrttikasvien parantavia ominaisuuksia. Joitain näistä yrteistä voitiin syödä tai veteen liuotettuina juoda parantavana juomana, joitain aseteltiin haavan päälle jolloin niiden puhdistavat ominaisuudet nopeuttivat paranemista tai antibioottisina jopa auttoivat tulehduksiin. Tulen keksimisen myötä huomattiin että monia aromaattisia yrttikasveja voitiin polttamallakin käyttää parantavana aineena ja myös rauhoittumisen lähteenä. Tämä tietous on onneksi säilynyt monissa kulttuureissa nykypäiviin asti, ja vaikkakaan luonnosta saatavat rohdot eivät korvaa kaikkia nykyisen lääketieteen kehittämiä lääkkeitä auttavat ne kuitenkin edelleen moniin sairauksiin. Varsinkin juuri monien yrttien rauhoittava vaikutus on kiireiselle nykyihmiselle entistäkin tärkeämpää... Tiedämme nyt että ihmisen elimistö hyväksyy luonnosta saatavat aineet paremmin kuin laboratorioissa kehitellyt, joten yrttikasvien mahdolliset haitat ovat pieniä verrattuna keinotekoisista aineista joskus koituviin haittavaikutuksiin. Huom: älä kuitenkaan koskaan vaihda lääkärin määräämää lääkitystä yrttilääkkeisiin neuvottelematta asiasta lääkärin kanssa!

Arabiassa ja Pohjois-Afrikassa suitsukkeiden käyttö on hyvin yleistä, niitä käytetään juhlatilaisuuksien lisäksi usein myös tavallisissa illanvietoissa, ja esimerkiksi Marokossa hyvän ystävän tullessa vierailulle tervehtii häntä usein jo eteistiloissa mirhamin tai santelipuun rauhoittava tuoksu. Monet pehmeät tuoksut liittyvät myös eri uskontoihin, ja esimerkiksi moskeijoissa käytetään usein myskiä luomaan rauhallinen tunnelma.

Aasiassa suitsukkeita on käytetty jo kauan parantavien ominaisuuksien lisäksi myös aistien herkistämiseen sekä rauhoittavan vaikutuksen ja ylös nousevan savun myötä uskonnollisessa käytössä.

Amerikan intiaanien keskuudessa yrttejä on käytetty eniten niiden lääkinnällisten vaikutusten takia.

Euroopassa yrttejä ja niistä tehtyjä suitsukkeita on aikanaan käytetty pääasiassa parfyymeinä. Katoliset, ortodoksit ja juutalaiset käyttävät suitsukkeita nykyäänkin uskonnollisissa menoissaan.

Tuoksut määräävät edelleen paljon elämäämme: ne herättävät ajatuksia ja muistoja, vaikuttavat tunteisiimme, auttavat rauhoittumaan. Suitsukkeiden avulla voimme nauttia tuoksujen mieltä tasapainoittavasta vaikutuksesta, ja katsellessamme savun rauhallista matkaa ylöspäin voimme jälleen palata lähemmäs luontoa ja havaita aistien heräävän sisällämme.

Mutta pelkkä suitsukkeen tuoksu ei ole se joka luo tunnelman, suitsukkeista nauttimiseen kuuluu paljon muutakin: mieleesi tulee ehkä ensin tuoksun valinta, minkälaista tuoksua juuri nyt kaipaat... laitat suitsukkeen tai suitsukkeet valmiiksi telineeseen tai missä vain niitä poltat... avaat ikkunan hetkeksi ja ajat raskaat ajatukset ikkunasta ulos, kauas pois... kun ne ovat poistuneet voit sulkea ikkunan ja vasta sitten sytytät suitsukkeen, tietysti tulitikulla eikä sytyttimellä, ja siirryt jonnekin rauhalliseen maailmaan jossa et mieti mitä sinun pitäisi tehdä, vaan ajattelet mitä sinä olet saanut tehtyä ja kiität siitä itseäsi... tämä on sinun hetkesi...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Muista paloturvallisuus: suitsukkeen palaessa sen hehkuva pää on erittäin kuuma, siihen koskeminen aiheuttaa palovamman! Älä polta suitsukkeita syttyvien materiaalien välittömässä läheisyydessä! Hätätilanteessa suitsukkeen voi sammuttaa vedellä tai suitsuketikun voi myös painaa hiekan sisään, myös suitsukkeen hehkuvan pään painaminen kovaa palamatonta pintaa vasten kuten lattia tai lasi (pintaan jää jälki) sammuttaa suitsukkeen. Puhaltaminen vain kiihdyttää suitsukkeen palamista.