Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tietopaketti Beni Ouarain matoista

Mikä on Beni Ouarain?

Beni Ouarain -nimitys tulee pohjois-afrikkalaisista berber-heimoista: kun arabit valloittivat pohjois-Afrikkaa 600-luvulla monet rannikoilla asuneet berber-heimot pakenivat Atlas-vuoristoon vaikeapääsyisille alueille, jossa he olivat turvassa maahantunkeutujilta. Nämä berberit, jotka kuuluivat moneen eri heimoon kuten Beni Abd el Hamid, Beni Zeggoute, Beni Jelidassen, Tahala, Ait Ighezrane, perustivat heimojen yhteenliittymän nimeltä Beni Ouarain. Lisää tietoa berbereistä löytyy mm. wikipedian sivulta.

Kylmässä ja karussa vuoristossa tarvittiin asumuksiin pehmikettä ja lämmikettä, siksi berberit alkoivat tehdä mukanaan vietyjen lampaiden villasta tekstiileitä, joita he käyttivät mattoina ja myös seinävaatteina. He huomasivat nopeasti että vuoristossa kylmemmässä ilmastossa laiduntavat lampaat kasvattivat tiheämmän ja pehmeämmän villan kuin alhaalla kuumissa laaksoissa elävät lampaat.

Mattoja tekivät heimon naiset, ja koska berberinaisten tehtävänä oli huolehtia kodista miesten metsästäessä ja paimentaessa lampaita ja nautoja, naiset halusivat tuoda näissä matoissa esiin omaa työtään: matoissa esiintyvä X-kuvio on berber-symboli joka tarkoittaa naisten voimaa, äitiyttä ja huolenpitoa, ja nämä asiat jokainen Beni Ouarain -maton tekijä haluaa vielä nykyäänkin tuoda jokaisessa matossaan esiin.

Beni Ouarain -lampaanvillatto on tunnetuin marokkolaisista paimentolaismatoista. Sen perinteinen kuviointi on säilynyt samanlaisena vuosisatojen ajan, Se johtuu siitä, että Beni Ouarain -heimot ovat aina asuneet Marokon Keski-Atlas -vuoristossa vaikeasti luoksepäästävissä oloissa, ja siten itäisistä arabimaista tullut kulttuuri ei ole päässyt sekoittumaan alkuperäiseen berber-kulttuuriin kuten muualla Marokossa.

Villan esikäsittely

Matoissa käytettävän villan esikäsittely on aikaa vievä monivaiheinen työ, mutta erittäin tärkeä vaihe villan ominaisuuksien, maton kestävyyden ja kauneuden takia.

Villa keritään lampaista perinteisin tavoin, tämä onkin ainoa työvaihe mattojen valmistuksessa mihin miehet osallistuvat. Keritty villa laitetaan yöksi veteen likoamaan, seuraavana päivänä villa ”avataan” käsin ja puhdistetaan kaikki roskat pois. Villa eritellään värin mukaan, samoin paksuuden ja pehmeyden mukaan: mattoihin käytetään paksua ja vahvaa villaa, ohuimmasta ja pehmeimmästä villalaadusta valmistetaan esimerkiksi asusteita.

Sen jälkeen villa pestään saippualla, yleensä pesu tapahtuu juoksevan veden äärellä vuoristossa: villa pestään saippualla astiassa ja huuhdotaan purossa tai joessa. Saippua on kasvipohjaista saippuaa, mitään keinotekoisia kemikaaleja ei käytetä etteivät villan ominaisuuden heikkene. Tähän pesuvaiheeseen osallistuu yleensä paljon naisia, joen äärellä vietetään koko päivä, syödään, juodaan teetä, seurustellaan. Miehet eivät saa osallistua…

Seuraavaksi on vuorossa villan höyrytys, kuuma höyry tappaa kaikki mahdolliset elävät organismit villasta. Monet suuret valmistajat käyttävät tähän voimakkaita kemikaaleja, se on nopeampi tapa mutta se heikentää villan ominaisuuksia. Villan höyrytys vaatii enemmän aikaa, mutta se poistaa villasta myös ”lampaan hajun”, ja sopimusvalmistajillamme teetetyt matot ovatkin heti valmiita käyttöön, mitään hajunpoistoa tai tuuletusta ei tarvitse tehdä.

Sitten puhdas villa kuivatetaan, perinteen mukaan kuivatus tapahtuu ulkona auringossa, ei kuumailmapuhaltimella kuten monet suuremmat valmistajat tekevät. Kun villa on täysin kuivanut suoritetaan vielä villan "avaaminen". Se tapahtuu niin että villaa laitetaan ison kangaspussin sisään ja pussia hakataan kepeillä niin että villan kuidut avautuvat täysin.

Viimeisenä vaiheena, ennen kuin villasta tehdään lankaa, on vielä karstaus. Karstaamalla saadaan kaikki villan kuidut samansuuntaisiksi, jolloin siitä valmistettava lanka on kaunista ja vahvaa. Karstaus tapahtuu perinteen mukaisesti käsityönä.


Aidot paimentolaismatot valmistetaan edelleen perinteisin työkaluin.

Tässä Souadin käsissä karstaustyökalut, joilla villan kuidut avataan samansuuntaisiksi.

Beni Ouarain -mattojen valmistus

Aidot Beni Ouarain -matot tehdään nykyisinkin kuten on tehty jo yli 1000 vuotta sitten: käsityönä perinteisillä työvälineillä korkealla vuoristossa laiduntavien lampaiden villasta, vain luonnon omista materiaaleista. Myös villan mahdollinen värjäys tapahtuu kasveista saatavilla väreillä. Mattojen tekijöinä toimivat edelleen Beni Ouarain -alueella asuvien berber -heimojen naiset. Äidit opettavat myös tyttärilleen mattojen valmistamista, mutta myytäviksi tulevien mattojen valmistamiseen saavat osallistua vain täysi-ikäiset naiset.

Olemme tehneet sopimuksen kahden mattovalmistajan kanssa Beni Ouarain -mattojen valmistuksesta. Toinen heistä asuu Marrakechista hieman pohjoiseen, yleensä hän valmistaa matot itse kotonaan olevassa työtilassa. Jos tilauksia on paljon, tai jos tekeillä on hyvin suurikokoinen matto, on hänellä apunaan kaksi kokenutta matontekijää. Jokaisella heistä on kymmenien vuosien kokemus Beni Ouarain -lampaanvillamattojen tekemisestä. Kaikki ovat berbereitä, tottakai, koska haluamme että berber-mattomme ovat myös berbereiden tekemiä; silloin matot on tehty sydämellä, ylpeänä berbereiden perinteistä, eikä "vain työnä". Toinen mattojemme valmistajista asuu Atlas-vuoristossa, alueella jossa Beni Ouarain -berberiheimot asuivat jo yli 1000 vuotta sitten. Hän johtaa matto-osuuskuntaa, joka tarjoaa työtä kokeneille mattojen valmistajille lähikylissä: hänellä on vakituiset työntekijät, jotka työskentelevät osuuskunnassa aina tarvittaessa. Kaikki heistäkin ovat aitoja berbereitä, kokeneita ja perinteistään ylpeitä maton tekijöitä. Tästä pääset näkemään heidän työskentelyään.

Beni Ouarain -mattojen perinteeseen kuuluu myös se, että matot tehdään kestämään käyttöä useiden sukupolvien ajan. Niiden loimi on tehty todella vahvaksi ja aito lampaanvilla ilman mitään keinomateriaaleja on jo sellaisenaan erittäin vahvaa ja hyvin kulutusta kestävää. 50 - 100 vuotta vanhoista Beni Ouarain -matoista pyydetäänkin myytäessä korkeampaa hintaa kuin mitä uusi matto maksaa.

Samannäköisillä kuvioilla olevia mattoja valmistetaan nykyään erilaisista keinomateriaaleista monissa maissa, varsinkin Aasiassa, mutta niillä ei ole mitään yhteyttä Beni Ouarain -mattoihin. Niiden materiaalit, kestävyys ja valmistusmenetelmät eivät ole sitä, mitä aidoilta paimentolaismatoilta vaaditaan.


Asiakkaallemme tilattu Beni Ouarain -matto valmistumassa

Sama matto taustapuolelta, maton rakenne ja loimen tiiviys näkyy hyvin tässä kuvassa

Jos mattojen villaa värjätään se tehdään luonnosta saatavien kasvien väreillä

Mattojen hinnoittelu ja mittatilaukset

Beni Ouarain -mattojen hinta vaihtelee koosta ja yksityiskohdista riippuen n. 280€ - 380€ / neliömetri. Mattojen mitoissa on hyvä huomioida että Marokossa mattojen mittoihin lasketaan mukaan myös mahdolliset hapsut maton päädyissä. Sekaannusten välttämiseksi käytämme samaa tapaa.

Beni Ouarain -maton voit myös tilata mittatilauksena, silloin voit valita kuvion mallin ja kuvioinnin koon sekä myös villanukan pituuden, hapsut ja muut yksityiskohdat omien suunnitelmiesi mukaan. Tietoa maton tilaamisesta ja tarkemmat tilausohjeet näet tästä. Tilattavista matoista laskutamme ennakkomaksuna 50% hinnasta valmisuksen alkaessa. Loppuosa laskutetaan kun matto on saapunut liikkeeseemme.

Vaikka tilaisit Beni Ouarain -maton sähköpostitse otamme sinuun aina henkilökohtaisesti yhteyttä ennen lopullista tilausta ja varmistamme kaikki seikat, jotka on hyvä huomioida mattoa tilatessa. Tehtyäsi tilauksen lähetämme sinulle laskun joka on summaltaan puolet maton hinnasta, loppuhinnan veloitamme vasta maton saavuttua Suomeen. Ilmoittamaamme hintaan kuuluvat aina kaikki kustannukset sekä Marokossa että Suomessa, kuljetukset ja tullaukset mukaan lukien, aina Suomen postipaketti-toimitukseen asti.

Kaikki mattomme ovat uusia, käyttämättömiä, aitoja Beni Ouarain -mattoja. Voimme toimittaa myös käytettyjä mattoja, mutta kannattaa huomioida että niiden kunto voi vaihdella paljon. Ennen niiden myyntiin laittamista ne myös usein pestään Marokossa voimakkailla pesuaineilla jotka huonontavat villan ominaisuuksia.

Beni Ouarain -mattojen kuviointeja

Alla olevissa kuvissa näet osan Beni Ouarain -matoissa käytetyistä kuvioinneista. Yleisin kuvioiden väri on musta, mutta myös muita värejä käytetään, kuten esimerkiksi ruskean eri sävyjä ja myös punaista. Kuvissa on ilmoitettu mattojen mitat vain siksi että on helpompi hahmottaa kuvioiden koko. Voit tilata kaikkia kuviomalleja haluamassasi koossa.

Beni Ouarain MA-174, mitat 140 X 190 cm, mustat kuviot, pitkä villa

Beni Ouarain MA-172, mitat 180 X 260 cm, vaaleanruskeat kuviot, keskipitkä villa

Beni Ouarain 031, mitat 205 X 240 cm, mustat kuviot, keskipitkä villa

Beni Ouarain MA-178, 70 X 135 cm, mustat kuviot, keskipitkä villa

Beni Ouarain MA-198, 80 X 300 cm, tummanruskea kuviointi, pitkä villa

Beni Ouarain MA-170, mitat 170 X 220 cm, viininpunaiset kuviot, pitkä villa

Beni Ouarain 014, mitat 95 X 160 cm, punamustat kuviot, lyhyt villa

Mattojemme loimi tehdään erittäin tukevaksi ja tiiviiksi, se takaa matolle erittäin pitkän käyttöiän

Huoliteltu käsityö näkyy myös maton käsinsolmituissa hapsuissa

Puhtaan lampaanvillan pehmeys ja lämpö on aistitavissa myös kuvasta, mutta parhaiten tunnet sen paljaiden jalkojen alla

Voit kysyä Beni Ouarain -matoista kaiken mitä haluat tietää amina@marrakech.fi tai puhelimitse 040 199 7800 / Ari Vierula