Tietopaketti keramiikka-astioiden valmistamisesta
Kerromme miten ammattinsa osaavat käsityötekijät tekevät kauniita keramiikka-astioita
Ostamme keramiikka-astiamme suoraan valmistajilta kuten muutkin tuotteemme. Meillä on sopimusvalmistajia kolmessa kaupungissa: Fes, Safi ja Marrakech. Maalaustyylit näissä kaupungeissa eroavat toisistaan: Fesin, "taiteilijoiden kaupungin", maalaustyyli on värikkäintä, hallitsevina väreinä ovat yleensä keltaisen ja turkoosin sekä vihreän eri sävyt. Safissa värit ovat hieman hillitympiä, mutta kuviot erittäin kauniita ja koristeellisia. Marrakechin maalaustyyli on joskus hyvin pelkistettyä, sieltä löytyy jopa yksinkertaisia mustavalkoisia tai sinivalkoisia kuviointeja jotka sopivat myös moderniin skandinaaviseen sisustustyyliin.
Näiden kaupunkien alueilla maaperä koostuu kahdesta erilaisesta savilajista: Fesin alueelta saadaan valkosavea, joka on tiheämpirakenteista kuin Safista ja Marrakechista saatava punasavi. Punasavi on Marokon yleisin maalaji.
Savimaa muuttuu keramiikaksi:
Siitä alkaen kun savi on louhittu ja toimitettu keramiikan valmistajalle kestää noin 3 viikkoa ennen kuin keramiikka-astia on valmis ja voidaan ottaa käyttöön. Keramiikan valmistukseen kuuluu monta eri työvaihetta, osa niistä ruumiillisestikin raskaita, osa taas vaatii herkkää kättä ja tarkkaa silmää. Kaikki valmistajamme palkkaavat ja kouluttavat työhön vain täysi-ikäisiä henkilöitä, lapsia ei käytetä missään työvaiheessa.
Kun savi on toimitettu keramiikka-astioiden valmistajalle se vielä kastellaan ulkona ja annetaan pehmetä parin päivän ajan. Sen jälkeen savi siirretään sisätiloihin ja aloitetaan sen muokkaus käsin. Muokkaus vaatii paljon käsivoimia, sen tarkoitus on poistaa kaikki ilmakuplat ja saven seassa mahdollisesti olevat pienet kivet, koska ne pilaisivat lopputuloksen.
Muokkauksen jälkeen on vuorossa dreijaus. Ensimmäiset dreijat on valmistettu jo noin 5000 vuotta sitten Mesopotamiassa, ja pitkästä iästä huolimatta se on edelleenkin kätevin keino saven muotoilemiseen. Ennen dreijauksen aloitusta jokaista astiaa varten otettu savimäärä sekoitetaan vielä käsin jotta saadaan varmistettua sen tasalaatuisuus. Dreijaus aloitetaaan painamalla saven keskelle kuoppa molemmilla peukaloilla, ja kuoppaa syvennetään dreijan koko ajan pyöriessä. Kun näin on saatu astian pohja halutun paksuiseksi ja muotoiseksi, aletaan astian reunoja nostaa ylöspäin. Lopuksi seinämien muoto muotoillaan halutun malliseksi. Työ saattaa näyttää helpolta, mutta jokainen joka on kokeillut sitä joskus tietää että ilman pitkää opettelua siihen ei pysty.
Kun astia on halutun muotoinen se leikataan irti dreijan levystä langan avulla ja viedään vähäksi aikaa ulos varjoon kuivumaan. Sitten se tarkastetaan ja sen pinta viimeistellään jos on tarvetta. Tässä vaiheessa astia on hyvin hauras ja sitä on käsiteltävä varovasti.
Seuraava työvaihe on kuivatus, joka tapahtuu ulkona. Ensin astiat viedään varjoisaan paikkaan puolen päivän ajaksi, jonka jälkeen ne siirretään aurinkoon. Astioiden kuivuminen kestää kolmesta päivästä noin viikkoon. Kuivuessaan astia kovettuu, ja samalla veden haihtuessa se kutistuu 10 - 15% alkuperäistä pienemmäksi. Kuivumisen jälkeen astia on edelleen erittäin heikko eikä siedä mitään kolhuja.
Seuraavaksi tehdään ensimmäinen poltto: astiat nostetaan uuniin ja uuni kuumennetaan lähes tuhanteen asteeseen, jossa astiat pidetään 7 - 8 tunnin ajan. Sen jälkeen uuni sammutetaan ja astioiden annetaan olla edelleen uunissa hitaasti jäähtymässä parin päivän ajan. Nyt astiat ovat jo kovia ja kestäviä. Kun ne on poistettu uunista ja ovat sopivan jäähtyneitä niin niiden pintaan levitetään tasoite, joka mahdollistaa siistin maalausjäljen.
Keramiikka-astioiden maalaus ja viimeistely:
Seuraavana on vuorossa mahdollisen pohjavärin ja kuvioiden maalaus. Ensin astian pintaan piirretään kuvioiden ääriviivat. Sen jälkeen kuviot maalataan. Maalaustyö tehdään vapaalla kädellä, astiaa pidetään sylissä, ja pikaisesti katsoen työ näyttää melko helpolta... helppoa se ei todellakaan ole; keramiikkamaalarit ovat opetetelleet vuosien ajan työtään ennenkuin heidät otetaan tunnettujen keramiikka-valmistajien töihin. Keramiikkamaalarit ovat ylpeitä ammattitaidostaan, ja syystäkin! Maalaustyö vaatii vakaata kättä, rauhallisuutta, hyvää värisilmää, ja keskittymistä. Eri alueilla Marokossa on omat värinsä ja kuvionsa, ja ammatistaan ylpeät maalarit maalaavat vain oman alueensa perinteiden mukaan.
Maalauksen jälkeen astiat pinnoitetaan veteen sekoitetulla lasitteella ja nostetaan jälleen uuniin. Lasitteella on saven polttolämpötilaa alhaisempi sulamispiste, joten se sulaa astian pintaan tehden tasaisen ja kovan pinnan. Lasitteen ansiosta astiat ovat elintarvikekelpoisia ja hyvin tehty vahva lasitus kestää myös astianpesukoneessa pesun; tosin Aminan jutellessa Fesissä vanhan kokeneen keramiikkamaalarin kanssa mies otti käsiinsä maalaamansa lautasen ja sanoi "minun käsien taitoni ja minun sydämeni ovat tässä lautasessa, haluan että sen pesevät ihmisen kädet eikä kone!".
Tämä toinen poltto kestää n. 12 tuntia, jonka jälkeen niiden annetaan taas jäähtyä uunin sisällä. Sen jälkeen ne otetaan esiin, jokainen astia tarkastetaan, ja vasta sitten ne ovat valmiita myyntiin.
Kun olen Marokossa ostamassa näitä keramiikka-astioita suoraan valmistajalta, ja tiedän tämän käsityön määrän ja näen ammattitaitoisten ihmisten tekevän työtään, ja tekevän sitä ylpeänä osaamisestaan, tunnen hyvää oloa siitä että voimme maksaa ne suoraan heille emmekä johonkin tukkuliikkeeseen...
Keramiikka-astiat matkaavat Suomeen:
Kun menen ostamaan keramiikkaa Safista matkustan Marrakechista yleensä bussilla. Matka kestää noin 3 - 4 tuntia, joten joudun myös yöpymään Safissa. Tultuani keramiikkavalmistajamme luo aloitamme tietysti ensin teen juonnilla ja kuulumisten kyselyllä. Käyn myös tervehtimässä Sawadia, Ahmedia ja muita jo tutuiksi tulleita työntekijöitä. Seuraavaksi tarkastan ne keramiikka-astiat jotka on valmistettu asiakkaidemme erikoistoiveiden mukaan. Yleensä niistä ei löydy mitään huomautettavaa, olemme nimittäin sanoneet heille että kauppasuhteemme jatkuu niin kauan kuin olemme tyytyväisiä työn laatuun.
Seuraavaksi tuleekin se vaikein osuus: minun on valittava useista sadoista keramiikkatöistä ne joita haluan tuoda myymäläämme Suomeen! Iltapäivä ja seuraava aamupäivä menevätkin siihen työhön... Kun olen viimein valinnut haluamani keramiikkatuotteet ne siirretään odottamaan pakkaamista ja Mohammed järjestää niille kuljetuksen Safista Marrakechiin. Sitten on maksun vuoro: maksan heille keramiikkatuotteet ja kuljetusmaksut, sen jälkeen pyydän kyydin bussi-asemalle jossa jään odottamaan Marrakechiin menevää bussia. Olen illalla perillä ja parin päivän päästä myös tilaukseni tulee Marrakechiin. Puran kaikki astiat paketeista ja tarkastan jokaisen niistä ennen kuin veljeni kanssa pakkaamme ne uudestaan ja toimitamme ne huolintaliikkeelle.
Marokkolainen huolintaliike hoitaa tullauksen, pakkaamisen lentorahtilaatikoihin ja aikanaan, kaikkien eri tuotteiden tultua pakatuiksi, lentorahdin järjestämisen Marokosta Suomeen. Vuorossa on suomalainen huolintaliike joka toimittaa lentorahdin tultua tavarat tulliin, ja vihdoin, kaiken paperityön ja maksujen hoitamisen jälkeen, keramiikka-astiat saapuvat muiden tuotteiden mukana Kouvolaan.
Terveisin, ja ylpeänä marokkolaisesta käsityöstä: Amina