Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Tietoa Marokosta

Kokosimme tälle sivulle yleistietoa Marokosta, laajemman tietopaketin löydät esimerkiksi wikipedian sivuilta.

Marokko on lähellä Eurooppaa maantieteellisesti, Espanjan rannikolta näet Marokon rannikon, mutta kun ylität kapeimmillaan vain 14 km leveän salmen Espanjan ja Marokon välillä, silloin astut aivan toiseen maailmaan...

Gibraltarin salmi, näkymä Espanjasta Marokkoon

Läntisen Pohjois-Afrikan ensimmäisiä asukkaita olivat berberit, joiden saapumisesta alueelle on löytynyt jälkiä jo noin 5000 vuoden takaa. 600-luvulla alueelle alkoi saapua arabeja, jolloin osa berber-väestöstä muutti vuorille ja aavikoille, osa sulautui arabiväestöön. Nykyään berbereitä lasketaan olevan Pohjois-Afrikassa kaikkiaan noin 15 miljoonaa, heistä noin 12 miljoonaa asuu Marokossa. Berber -heimoista ja heidän historiastaan löydät wikipediasta lisää tietoa. Berberit käyttävät itsestään nimitystä amazigh eli "vapaat", heillä on oma kielensä joka ei ole sukua arabiankielelle ja myös heidän kulttuurinsa eroaa paljon arabialaisesta kulttuurista. Berberit käyttävät monissa tekstiileissä ja esineissä perinteisiä symboleita koristeina, berber-symboleiden merkitykset näet täältä.

Marokon valtion katsotaan saaneen alkunsa suunnilleen v. 800 jolloin alueen pääkaupunkina oli Fès. Parinsadan vuoden kuluttua Marokon laajennuttua pääkaupungiksi tuli Marrakech. Laajimmillaan Marokon pinta-ala on ulottunut jopa nykyisen Tunisian Tripolin alueelta aina Espanjan keskiosiin asti. 1600-luvulla Marokko muotoutui suunnilleen nykyiseen kokoonsa.

Marokon kartta vuodelta 1843, kuvaa klikkaamalla näet kartan suurempana. Nykyinen Marrakech on kartassa nimellä Marok.

Turkin ja Ranskan valloittaessa Pohjois-Afrikan alueita pysyi Marokko kuitenkin itsenäisenä valtiona vuoteen 1912 asti, jolloin Ranska alisti suurimman osan Marokkoa hallintaansa Espanjan ottaessa haltuunsa Marokon pohjois-osat. Marokkolaiset eivät hyväksyneet vierasta hallintoa, ja he taistelivat valloittajia vastaan useaan otteeseen ympäri Marokkoa. Varsinkin berberit saivat silloin kunnioitettavan maineen erittäin tehokkaina taistelijoina.

Toisen maailmansodan aikana Saksa miehitti Marokon. Vuonna 1942 liittoutuneet ajoivat saksalaiset pois Pohjois-Afrikasta ja Marokko jäi jälleen Ranskan ja Espanjan hallintaan. Sodan aikana kansallisuustunne oli kasvanut voimakkaasti, ja viimein maaliskuussa 1956 Marokosta tuli jälleen itsenäinen valtio Ranskan ja Espanjan allekirjoittaessa sopimuksen Marokon kanssa. Silloinen kuningas Mohammed palasi maanpaosta 18.11. ja siitä päivämäärästä on tullutkin Marokon itsenäisyyspäivä.

Marokon nykyinen kuningas Mohammed VI peri kruunun isältään (kuningas Hassan II) vuonna 1999, ja hän on kehittänyt maata paljon. Hänen aikanaan sanavapaus on parantunut paljon, naisten asema on muuttunut paljon tasa-arvoisemmaksi, politiikka on avointa, varoja on käytetty maaseudun elinolosuhteiden parantamiseen, eläkkeisiin, koulutukseen, infrastruktuuriin, turismin kehittämiseen, turvallisuuteen. Marokko onkin nykyisin hyvin rauhallinen ja poliittisesti Pohjois-Afrikan vakain valtio. Suomen Rabatin suurlähetystön sivuilla on kerrottu Marokon poliittisesta järjestelmästä.

Marokon kuningas Mohammed VI. (Kuva: Benimellal)

Marokon lippu

Pääelinkeinoina ovat turismi, maatalous (viljat, sitrushedelmät, viinirypäleet, vihannekset, oliivit, viinit, naudan- ja lampaanliha, nahkatuotteet) ja mineraalit (fosfaatti, rautamalmi, sinkki, lyijy, mangaani ja suola). Käsityötuotteita viedään myös paljon ulkomaille.

Marokossa on asukkaita suunnilleen 34 000 000, joista alkuperäisten berbereiden jälkeläisiä arvioidaan olevan 35 - 40%. Hallinnollinen pääkaupunki on Rabat jossa on n. 600 000 asukasta, suurin kaupunki on Casablanca, jonka asukasmäärä on n. 3 400 000. Marrakechissa asukkaita on n. 930 000 ja turistikeskuksena tunnetussa Agadirissa n. 600 000. Tunnetuin kaupunki Marokossa on epäilemättä Marrakech, sinne tullaan tutustumaan berber-kulttuuriin ja katsomaan vanhaa keskusta-aluetta eli Medinaa jopa muista arabimaista.

Vuorten ympäröimän Marrakechin sää vaihtelee talven viileähkön (yölämpötila jopa -5 astetta) ja loppukesän kuumuuden (päivällä jopa yli +45 astetta) välillä. Marrakechin tämänpäiväisen säätilan voit katsoa Ilmatieteen Laitoksen sivulta.

Marrakechin Medinassa sijaitseva kuuluisa Jemaa el Fna -tori alkuillasta. ( photogr. Luc_Viatour. Lic: CC-BY, https://creativecommons.org/ )

Perinteinen berber vesikauppias Jemaa el Fna -torilla.

Marokon maisemat vaihtelevat etelän kuivasta hiekka-aavikosta pohjoisen kauniiseen vuoristo-maisemaan lumihuippuisine vuorineen. Atlas-vuoriston korkein huippu on 4167 m korkea Jebel Toukbal lähellä Marrakechia.

Marrakechin rautatie-asema

Medinan vanhaa seinämuuria Marrakechissa

Marokkolaiset ovat ylpeitä perinteisestä käsityötaidostaan, värien rikkaasta ja rohkeasta käytöstä ja kauniista muotoilusta! Näiden sivujen ja verkkokauppamme sekä Kouvolassa sijaitsevan myymälämme kautta tuomme osan Marokon kauniista värimaailmasta lämmittämään meitä täällä pohjoisessa:

Marokkolainen ruokakulttuuri ansaitsisi aivan omat sivunsa! Ruoka tehdään usein aivan perustarvikkeista eli valmistukseen kuluu aikaa, mutta se on sen arvoista! Mausteita käytetään runsaasti, samoin vihanneksia sisältyy ateriaan paljon. Syömisessä on tarkoitus viettää paljon aikaa: perhe kokoontuu yhteen ja ruokailu tapahtuu usein samalta suurelta lautaselta tai tagine-padasta, jossa ruoka pysyy lämpimänä pitkän aikaa. Verkkokauppamme sivuilta löytyy tietoa tagine-padoista. Laaja tietopaketti marokkolaisista ruokalajeista ja valmistamisesta löytyy Keittotaito -sivuilta.

Tagine -pata on pohjois-Afrikan perinteinen ruoanvalmistus- ja tarjoiluastia.

Aamiainen on katettu...

Marokkolaista pehmeän makeaa minttuteetä... Tarjoamme sitä silloin tällöin myymälässämme: seuraa Facebook -sivuamme!