Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Beni Ouarain mattojen hoito

Lampaanvilla hylkii epäpuhtauksia, joten maton hoito on helppoa: kevyt imurointi silloin tällöin riittää. Älä käytä imuroidessa harjasuulaketta vaan tavallista mattosuulaketta. Kerran talvessa matto on hyvä viedä viedä ulos puhtaalle pakkaslumelle muutamaksi tunniksi "ilmaantumaan", mikäli se on mahdollista. Kaikki villatekstiilit pitävät pakkasesta. Beni Ouarain -lampaanvillamatto painaa n. 3 - 4 kg/m² riippuen villanukan pituudesta, joten melko suurikokoinenkin matto on vielä helposti kannettavissa.

Jos maton päälle kaatuu jotain nestettä, voi sitä puhdistaa mäntysaippualiuoksella tai miedolla villanpuhdistus-aineella, voimakkaita kemikaaleja ei saa käyttää etteivät villan ominaisuudet heikkene. Mattoa puhdistettaessa veden tulee olla viileähköä.

Tarvittaessa lampaanvillamaton voi myös pesettää hyväksi tunnetussa mattopesulassa.

Marokkolainen tapa ison villamaton pesuun on seuraava:

matto viedään pesuhuoneeseen, suihkuun tai saunan lattialle, taitellaan se paksuksi mytyksi, ja kastellaan viileällä vedellä läpimäräksi. Sen jälkeen sen päälle kaadetaan mietoa maton pesuun sopivaa puhdistusainetta, joka on sekoitettu veteen. Sitten ei muuta kuin sukat pois jalasta ja kävellään maton päällä ja tallotaan sitä joitain minuutteja.

Sitten matto huuhdellaan puhtaalla vedellä, likainen vesi poistuu taas päällä kävelemällä. Sen jälkeen pesukäsittely uusitaan, tarvittaessa useamman kerran, kunnes huuhdeltaessa matosta valuva vesi on puhdasta.

Pesty matto on helpompi käsitellä jos pesupaikassa on tilaa levittää mattoa ainakin osaksi kerrallaan, veden syrjäyttämiseen voi kevyesti (huomaa sana kevyesti!) käyttää pehmeää lastaa. Kun matosta on näin saatu osa vedestä pois, on se kevyempi siirtää kuivamaan esimerkiksi saunan lauteille. Villan kuivaukseen ei saa käyttää kuumailmapuhallinta, parasta villalle on antaa sen kuivaa normaalilämmössä itsestään.